Fogszabályozás

Mit kell tudni a fogszabályozásról? 

A fogszabályozással kapcsolatban sok tévhit él a fejünkben, mint például az, hogy elsősorban esztétikai okok miatt szükséges, vagy, hogy csak gyermekkorban van értelme a kezelésnek. A fogszabályozás azonban nem csak esztétikai problémákra nyújt megoldást és felnőttkorban is hatékonyan alkalmazható, akár láthatatlanul is. 

A fogszabályozás célja a szép mosoly kialakítása mellett a fogak egészségének megőrzése is. Segítségével gyermekkorban megelőzhetők az állcsontfejlődés rendellenességei, a fogak torlódása következtében kialakuló fogszuvasodás, a rendellenes erőhatások nyomán fellépő fogágy betegségek és kialakítható a megfelelő harapási forma. A fogszabályozás azonban utólagos korrekcióra is lehetőséget ad: gyermek és felnőttkorban egyaránt hatékony fogpótlások előkészítésére, állkapocs ízületi problémák vagy fogágy betegségek kezelésére is.

A fogszabályozást célszerű már gyermekkorban elkezdeni, ekkor még ugyanis fejlődésben van az állcsont, aminek köszönhetően akár kivehető készülékkel is rövid időn belül korrigálható az eltérés. A modern készülékeknek köszönhetően azonban felnőttkorban sem kell lemondani a fogszabályozásról. Segítségükkel a szép mosoly kialakítása mellett a funkcionális problémák, mint a fogak kopása és az állkapocs fájdalom is hatékonyan kezelhetők. A kezelések eredményeként a hibátlan fogsor mellett tisztább lesz a beszéd, az arányos terhelésnek köszönhetően könnyebb és fájdalommentes lesz a rágás és a harapás, valamint a fogak tisztántartása is egyszerűbbé válik.

Hogyan történik a fogszabályozás?

A fogszabályozás menete több lépésből épül fel. Az első lépésként egy személyes konzultáció szükséges fogszabályozási specialistáink (link) egyikével, melynek során a fogszakorvos felméri a fogak állapotát és részletesen kikérdezi a pácienst korábbi kezeléseiről, valamint esetleges ismert fém allergiájáról. 

Ha a panasz kezelhető fogszabályozással, teljes panoráma röntgent (OP) készítünk a fogsorról helyben, rendelőnkben, illetve beutalót adunk teleröntgen-felvételre speciális röntgen laborba. Ezt követően a szakorvos fájdalommentes lenyomatot készít az alsó és felső fogsorokról. Ezek segítségével fogszabályozási specialistánk meghatározza a kezeléshez leghatékonyabb fogszabályozási módszert, és összeállítja a kezelési tervet, melyet a következő konzultáció keretében árkalkulációval kiegészítve részletesen ismeretet. A második konzultáció során a fogszabályozást végző szakorvos figyelembe véve a páciens igényeit (esztétikum, kezelés időtartama, kezelés ára) javaslatot tesz a fogszabályozó készülék típusára is. 

Ha a kezelési terv elfogadásra kerül, a harmadik találkozás alkalmával elindul a kezelés: a fogszabályozási specialista felhelyezi és rögzíti a fogszabályozó készüléket, majd ezt követően rendszeres időközönként ellenőrzi és alakítja azt. 

A kezelés teljes időtartama egyénenként eltérő lehet, általánosságban elmondható, hogy 18-24 hónapot vesz igénybe. A kezelést követően szükség lehet retenciós készülék alkalmazására is, mely a fogakat helyben tartva az elért eredmény megtartását segíti, amíg az állcsont, az íny és a lágyrészek alkalmazkodnak a fogak új helyzetéhez.

Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak a HeppDental fogászaton?

Rendelőnkben a legkorszerűbb fogszabályozási eljárásokat alkalmazzuk, legyen szó kivehető, vagy rögzített fogszabályozó készülékekről, vagy esetleg láthatatlan sínes fogszabályozásról. 
A kivehető fogszabályozó készülékeket elsősorban gyermekkorban ajánljuk, míg a rögzített fogszabályozó készülékek felnőttkorban is tökéletes eredményt biztosítanak. 

A hagyományos, rögzített fogszabályozó készülékek a fogakra rögzített fém bracketek (tappancsok) mellett elérhetőek esztétikus, kevésbé látható porcelán vagy zafír formában is. A készülék legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen foghelyzet hatékonyan korrigálható vele.

A hagyományos rögzített készülékek modernebb változata az önligírozó, lágy erőkkel ható készülék, melynek legnagyobb előnye, hogy jóval kíméletesebben alakítja a fogsort, mivel folyamatosan, kis erővel mozdítja a fogakat, ezáltal kevésbé terheli a fogágyat. A fém és esztétikus porcelán formában is elérhető bracket magától állítja szorosabbra az ívet, így kevesebb ívállításra, és kevesebb rendelőben töltött időre van szükség. A kezelés időtartama rövidebb is lehet a hagyományos rögzített fogszabályozóhoz képest. 

A legesztétikusabb fogszabályozási lehetőség a láthatatlan fogszabályozó, ami észrevétlenül igazítja helyre a fogakat. Ehhez egyedi műanyag sínek készülnek, melyeket a kezelés időtartama alatt folyamatosan cserélni kell. Egy-egy sínt addig kell viselni, amíg a kívánt hatást eléri, ez átlagosan 2 hetet vesz igénybe. A sínes fogszabályozó teljesen észrevétlen, nem befolyásolja a beszédet és könnyen tisztítható, nem rakódnak le benne ételmaradékok sem.

Fogászatunkon fémallergia esetén is van lehetőség fogszabályozásra: rögzített és kivehető fogszabályozó készülékeink elérhetőek fémmentes változatban is. A kivehető készülékek műanyagból vagy szilikonból készülnek, a fix fogszabályozók bracketjei pedig porcelánból, melyhez speciális ív tartozik. Ezek olyan fémből vagy ötvözetből készülnek, amik nem allergizálnak. 
 

Fogszabályozás szempontjából tehát nem lehet akadály sem az életkor, sem a fogszabályozó készülék esztétikuma, rendelőnkben minden felmerülő problémára tudunk megfelelő megoldást nyújtani. Amennyiben fogszabályozással kapcsolatban bármilyen kérdése merül fel, vagy konzultációs időpontot szeretne foglalni, forduljon bizalommal hozzánk a +36 20 334 8649-es telefonszámon.