Fogpótlás

Mikor ajánlott a fogpótlás? 

A fogak elvesztésének hátterében különböző okok állhatnak: lehet genetikai oka, hogy idő előtt meglazulnak és elveszítjük őket, de a nem megfelelő szájhigiénia következtében kialakuló szuvasodás is elősegítheti a folyamatot. Ez utóbbi esetben, ha nagymértékben sérül a fogállomány, ami konzerváló fogászati eljárások segítségével (tömés, inlay /onlay betét) már nem kezelhető megfelelően, vagy a fog eltávolításra szorul, javasolt fogpótlás alkalmazása is egyidejűleg. 

A fogak hiánya miatt a fogazat egysége megbomlik, a meglévő fogak elmozdulhatnak, aminek eredményeként a környező fogak bedőlnek, változik a harapás, deformálódhat az állkapocs ízület is. A foghiány következtében csökken a rágóképesség, aminek nyomán emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek, változik a hangképzés, beszédzavar jelentkezhet, és megváltozik az arc is, ami komoly lelki problémákat is okozhat. Ezért javasoljuk, hogy a fog(ak) elvesztését  követően mielőbb konzultáljon specialistával a pótlás lehetőségeit illetően.

Milyen esztétikus fogpótlási lehetőségek érhetők el a HeppDental fogászaton? 

Rendelőnkben a korszerű, természetes hatású fogpótlások széles skáláját kínáljuk megfizethető áron, a különböző típusú koronáktól a hidakon át a kivehető vagy rögzített teljes fogsor pótlásáig, hogy Ön ismét visszanyerje önbizalmát és újra teljes életet élhessen. 

A korona egy fog beborítására alkalmas felépítmény, ami abban az esetben ajánlott, ha olyan mennyiségű foganyag hiányzik, ami már nem állítható helyre töméssel vagy betéttel. Anyagát tekintve lehet műanyag, ami általában a végleges korona elkészültéig alkalmazott ideiglenes pótlás, vagy fémkerámia, mely fémre égetett porcelán pótlást jelent. Fémmentes megoldásként a korona váza készülhet cirkónium-dioxidból, amit esztétikus kerámia bevonat fed, de a teljes korona is készülhet belőle. A legesztétikusabb korona a teljes kerámia korona, ami a legélethűbb eredményt biztosítja.

Több, egymás melletti fog hiánya esetén híd fogpótlást alkalmazunk. A híd rögzítése történhet a foghiányt határoló fogakon, valamint implantátumra rögzítéssel is. Ez utóbbi jóval hatékonyabb alátámasztást biztosít a híd számára. Anyaga a koronákhoz hasonlóan lehet műanyag, ideiglenes pótlásra, fémkerámia, ami a legtartósabb eredményt adja, vagy cirkónium, ami teljesen fémmentes, áttetszőségéből adódóan pedig teljesen élethű eredményt biztosít.

Teljes foghiány esetén a teljes fogsor pótlására ma már a hagyományos, kivehető műfogsor mellett a fogbeültetésnek köszönhetően elérhető rögzített kivehető és teljesen rögzített fogpótlás is. A modern fogászatban a kiváló minőségű anyagokkal készülő hagyományos, kivehető műfogsorok is esztétikusak, segítségükkel helyreállítható az arc karaktere, eltűnik a jellegzetes beesett arc akkor is, ha implantációra nincs lehetőség. Rögzített kivehető fogpótlás esetén 2-4 implantátum beültetése elegendő a rögzítéshez, ami garantálja, hogy a fogsor nem fog elmozdulni. Rögzített fogpótlást a rögzített körhíd jelent, ahol 6-8 fogimplantátum beültetésével rögzítjük a fogsort a csonthoz. A rögzített körhíd funkcionálisan és esztétikailag is a valódi fogak értékével bír.

A fogpótláshoz alkalmazott megoldást az egyéni adottságok, valamint a szájüreg aktuális állapota befolyásolja. Foghiány esetén javasolt mielőbb fogpótlással foglalkozó fogszakorvost felkeresni, hogy az egyéni állapotfelmérést követően a fogsor eredeti állapota minél könnyebben helyreállítható legyen. A konzultáció során szakorvosunk az Önnek legmegfelelőbb eljárást fogja javasolni és pontos tájékoztatást ad ennek áráról is. 

Fogpótlással kapcsolatos kérdéseit bátran felteheti egy konzultáció keretében specialistánknak is. Foglaljon időpontot mielőbb személyes konzultációra a +36 20 334-8649-es telefonszámon!