Inlay, onlay fogbetétek

 

Mi az inlay és az onlay?

Inlay, vagy onlay fogbetétet abban az esetben alkalmazunk, ha olyan mértékű a fogszuvasodás következtében kialakuló foganyag vesztés, hogy az kompozit töméssel nem állítható tökéletesen helyre. A betét gyakorlatilag tömésként funkcionál, amely egyben a hiányzó fogszövetet is pótolja. A fogbetétet lenyomat alapján, személyre szabottan készíti technikusunk fogtechnikai laborban, így garantált a precíz illeszkedés. 

A betét segítségével helyreállítható a fog anatómiai formája, mely által visszanyeri eredeti funkcióját, rágóképességét és esztétikus megjelenését. 
 

Milyen esetekben ajánlott inlay / onlay fogbetét? 

Ha a szuvasodás következtében túl nagy üreg keletkezik a fogállományban, amit már nem lehet hagyományos tömőanyagokkal maradéktalanul ellátni, annak kitöltéséhez inlay fogbetét illesztésére lesz szükség. Ha a szuvasodás a fogfelszín két, vagy több részét is érinti, és nem elegendő az inlay betét, onlay betét használata indokolt. 

Az alábbi konkrét esetekben javasoljuk inlay / onlay fogbetét alkalmazását:

  • gyökérkezelt fogak esetében fedőtömésként
  • letört, vagy kopott fogcsúcs pótlására
  • régi amalgám tömés helyettesítésére
  • harapási magasság korrekciójára
     

Hogyan zajlik a kezelés? 

A kezelés két ülésben történik. Az első alkalommal a fogszakorvos helyi érzéstelenítés mellett először eltávolítja a szuvas részt, majd kialakítja a betét helyéül szolgáló üreget. Ezután lenyomatot készít, mindkét állcsontról, majd egy kulcslenyomatot az érintett fogról, hogy a fogtechnikus a laboratóriumban tökéletesen reprodukálni tudja a fogsorok helyzetét az ideális magasságú és formájú betétet elkészítéséhez. Ekkor történik a fogszín meghatározása is. A második alkalommal az elkészült inlay, vagy onlay betétet a fogorvos bepróbálja az üregbe, majd gondos előkészítés után rögzíti azt ragasztócement segítségével. Végül tökéletesíti a betét magasságát és szükség esetén polírozza a fogat.

Mi az inlay / onlay fogbetétek előnye? 

Az inlay / onlay fogbetétek legnagyobb előnye, hogy segítségükkel megmenthető a fog, nincs szükség annak eltávolítására és pótlására. Tökéletesen visszaadja a fog anatómiáját, helyreállítva ezzel annak teljes rágófelületét és rágóstabilitását. Mivel a betétek személyre szabottan készülnek a fogtechnikai laboratóriumban, ezért tökéletes illeszkedést biztosítanak, jobb széli záródással, mint a kompozit tömések. A betétek készülhetnek a fog színével megegyező kompozitból (Gradia), kerámiából, esetleg aranyból is, melyek nem váltanak ki semmilyen allergiás reakciót. Ezen kívül az inlay / onlay betétek különösen tartósak, élettartamuk többszöröse a hagyományos töméseknek.