Esztétikus fogtömés

 

Mit jelent az esztétikus fogtömés? 

Az esztétikus fogtömés a fog színével megegyező, fényre kötődő tömésfajta, amely a kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható elülső és rágófogakban egyaránt. 

A tömés készítésére rendelőnkben kiváló minőségű Gradia, illetve Charisma kompozit anyagokat használunk, melyek különböző színekben állnak rendelkezésre, elősegítve a tökéletes színbeli illeszkedést. A tömőanyag UV fény hatására kémiailag köt a fog anyagához, garantálva ezzel a tömés tartósságát.
 

Mikor ajánlott esztétikus fogtömés?

Az esztétikus kompozit tömést kis és közepes méretű szuvasodás esetén javasoljuk. Különösen elülső fogakon jelenthet természetes hatású, láthatatlan megoldást, a hátsó fogakon alkalmazva pedig azonnal használható, tartós rágófelület kialakítását teszi lehetővé.

Hogyan zajlik a kezelés? 

Érzéstelenítést követően a fogszakorvos először fúrással eltávolítja a szuvas részt. Ezután a tömés mélységbeli kiterjedésétől függően alábélelő anyagot helyez a kifúrt üreg alapjára, mely mély üreg esetén védi az idegkamrát. Ezt követően készül el maga a tömés: a kifúrt üreget kondicionáló zselé segítségével előkészíti, vízsugárral lemossa, majd a bond anyag felvitele, leszárítása és LED lámpával történő megvilágítása következik. A tömőanyag felvitele rétegenként történik, melyeket külön-külön meg kell világítani. Ezután a tömésszélek lesimítását, majd az antagonista foggal való érintkezést ellenőrzi a szakorvos. A tömés a fényesre polírozással nyeri el végleges színét.

Mi az esztétikus fogtömés előnye? 

Az esztétikus fogtömés további nagy előnye az esztétikum és a tartósság mellett, hogy alkalmazása során kevesebbet kell fúrni, mint a korábban alkalmazott amalgám tömés esetén. E tömésfajtánál a fúrást főként csak a szuvas rész eltávolítására alkalmazzuk, megőrizve ezzel a környező fogszövet épségét.