Amalgám tömések cseréje

Amalgám tömések cseréje

Egyre több tanulmány lát napvilágot az amalgámmal kapcsolatban, annak a szervezetre gyakorolt negatív hatásairól. Ez a tömőanyag ugyanis nagy arányban tartalmaz higanyt, ami a fogtömés folyamatos súrlódása és kopása során fokozatosan felszabadul, és a véráramba kerül. Lerakódhat a májban, a vesében, az endokrin mirigyekben, és az emésztő traktusban is, és egyes vélemények szerint rossz hatással lehet a magzatra. Sokan nem is gondolják, hogy általánosnak tűnő panaszaik, mint a fejfájás, fáradékonyság, bőrproblémák, ízületi fájdalmak, hajhullás, vagy akár a meddőség, a rossz fogtömésből indul ki. Az amalgám tömés cseréjével, majd ezt követően a szervezet méregtelenítésével ezek a tünetek megszűntethetők.

Mikor ajánlott az amalgám tömés cseréje? 

A régi, amalgám tömés cseréjét abban az esetben javasoljuk, ha másodlagos szuvasodás lép fel a tömés mellett. A tömés cseréje azonban elvégezhető a páciens kérésére is, esztétikai, vagy egészség megőrzési céllal.
 

Hogyan zajlik az amalgám tömés cseréje? 

Az amalgám tömés cseréje a tömés eltávolításával kezdődik: a szakorvos kifúrja a tömőanyagot, alaposan átöblíti a fogat. Az új tömés alá magas kalcium tartalmú alábélelő réteget helyez, ami védi és regenerálja a fogbelet. Ezt követően kondicionálja a fogat, majd bekerül a bond anyag, ami biztosítja a kapcsolatot a fogszövet és a tömőanyag közt. Megvilágítás után több rétegben felkerül a tömőanyag, végül a tömés megkötése után a felületét simára polírozza a fogorvos.

Rendelőnkben nem alkalmazunk egyáltalán amalgám tömőanyagot, csak azok eltávolítását és cseréjét végezzük a legmodernebb esztétikus kompozit tömőanyagokra. Kisebb és közepes szuvasodás esetén esztétikus tömőanyagot, nagyobb kiterjedésű, vagy mély szuvasodás esetén pedig egyedi minta alapján készített inlay betétet használunk a csere során.